Комбіноване виробництво: адигейський сир, м'який сир, формовий кисломолочний сир

Особливістю комбінованої лінії є можливість виробляти три абсолютно різні види продукту, використовуючи при цьому ту саму формуючу лінію. Для переходу з одного виду продукту на інший необхідно лише помістити у розштабелер (8) штабель з іншими мультиформами, відповідними бажаному виду сиру, і змінити розподільну плиту на модулі часткового відділення сироватки і заповнення форм (5). Це переобладнання лінії займає приблизно 10-15 хвилин.

Збільшити зображення


Виробництво адигейського сиру 1.1.

Унікальний потоковий метод виробництва адигейського сиру більш детально був описаний у вкладці «Обладнання», але коротко принцип роботи наступний:

нормалізоване молоко з резервуару (1) подається на пастеризаційну установку, де нагрівається до температури 95°С і далі надходить у трубчастий коагулятор (2), на вході в який змішується з розчином кислоти (лимонної або підкисленої сироватки). Проходячи трубчастий коагулятор молочний білок згортається під впливом температури та кислоти і на виході надходить у трубчастий охолоджувач, у якому коагульована суміш у потоці охолоджується до температури 65-75°С. Частково охолоджена сироватко-зернова суміш після трубчастого охолоджувача подається на модуль для відділення сироватки та заповнення мультиформ (5). Заповнені форми рухаються конвеєром, в цей момент відбувається процес самопресування сирної головки і додаткового відділення вологи. Далі форми в автоматичному штабелері (8) збираються в штабель, який транспортується до кантувача (10), де штабель перевертається на 180° і залишається в цеху для попереднього охолодження. Перевертання штабеля на кантувателі проводять 3 рази, що дозволяє провести рівномірне самопресування сирної голівки по висоті. Далі штабель транспортується в холодильну камеру і після повного охолодження відправляється на фасовку (13). Звільнені форми транспортуються до розштабелера (8) і далі по черзі надходять у тунельне миття (7). Чисті форми перевертаються на ротаторі (6) і знову рухаються для заповнення.


Виробництво м'якого сиру 1.2. (бринза, фета, осетинський та ін.)

Однією з основних вимог при виробництві м'якого сиру є необхідність розрізання всього об'єму коагуляту (згустку) на рівномірні великі кубики розміром 2-3 см. Це можна зробити тільки у спеціальній ванні або закритому горизонтальному сировиготовлювачі (4). Після обробки коагулята готова сироватко-зернова суміш подається на модуль відділення сироватки та заповнення мультиформ (5). Подальший технологічний процес формування, довідділення сироватки та кантування ідентичний виробництву адигейського сиру, але зі своїми тимчасовими та температурними режимами.


Виробництво формового сиру 1.3. (шайба, брусок, клинок)

Формовий сир є порівняно нескладним, але досить рентабельним продуктом. Одержання сироватко-зернової суміші відбувається у вертикальних сировиготовлювачах (3) або відкритих ваннах. Подальший процес виробництва практично повністю збігається з виробництвом адигейського сиру та м'яких сирів.


Переваги комбінованої лінії виробництва адигейського сиру, м'яких сирів та формового сиру

1. Максимальне завантаження обладнання і як наслідок, скорочення термінів його окупності.

2. Скорочення виробничих площ.

3. Зниження енерговитрат під час виробництва.

4. Оптимізація штату обслуговуючого персоналу.

5. Скорочення транспортних потоків.

6. Зручність під час виробництва.